Marijk Gerritsma

Marijk Gerritsma werd 11 december 1954  in Bolsward geboren. Tot 1983 was zij werkzaam in het onderwijs en vond lesgeven aan kinderen leuk, maar wilde zichzelf ook nog op een andere manier ontplooien, met name op kunstzinnig gebied.

Haar opleiding: volgde ze aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag van1985 tot en met 1990. Sindsdien is zij werkzaam als beeldend kunstenaar; ze schildert en maakt grafiek. Ze heeft een atelier aan huis in Leiden. Ze werkt twee dagen per week als begeleider van verstandelijk gehandicapte keramisten.  

Huizen

   

In Ď'RUIMTE'í laat Marijk Gerritsma een reeks huizen zien, die in de afgelopen twee jaar ontstaan zijn. In het jaar 2000 begon haar belangstelling voor huizen, toen zij met haar echtgenoot twee maanden over Corsica en SardiniŽ fietste. Ze fotografeerde daar bruggen, een thema dat in die tijd haar aandacht had, maar in het vaak desolate landschap van met name SardiniŽ, kwamen daar de huizen bij. Kaal, droog, ruig land in bruine en gele kleuren met daarin witgekalkte schuren, onderkomens voor koeien en schapen. Schuilplaatsen tegen felle zon en wind, kou en stof. Dat straalden die bouwsels uit. Het waren voor haar direct al schilderijen. Vooral de kaalheid sprak haar aan. Thema's in haar schilderijen ontdoet zij van details. Ze schildert de 'RUIMTE', zoekt binnen het vlak van het doek en varieert in de 'RUIMTE'verdeling tot de mogelijkheden op zijn. Daardoor ontstaan reeksen. Ierse huizen volgden en schuren op Ameland. Met de trein door Nederland reizend ziet zij talloze huizenschilderijen ontstaan. Hoe lang zo'n fascinatie duurt, weet ze niet, het kan opeens 'op' zijn. Die huizen zijn een aanleiding, een uitgangspunt. De vorm, de kaders, de verdeling op het doek, de kleuren, het spelen met licht, de hardheid of juist de zachtheid van lijnen, dat is waar het in haar schilderen om gaat. 

Woon en werkadres

Marijk Gerritsma woont en werkt in Leiden.       

Atelier-en woonadres: Haarlemmerweg 63, 2316 AG Leiden

tel/fax  071 5219922;  e-mail  marijk.gerritsma@planet.nl